Şeker veya sakkaroz; bitkilerin bünyesinde bulunur ancak üretim için iki bitki kullanılır şeker pancarı ve şeker kamışı. Türkiye’ de sadece şeker pancarı üretimi yapılmaktadır.

Yapılan son araştırmalar artık şekerin kötü nam salmış zararlarını bir kenara koymamızı ve şekeri tamamen hayatımızdan çıkartmamamız gerektiğini göstermiştir. Çünkü gerek beyin fonksiyonları gerekse vücudun gerekli enerjik faaliyetlerini yerine getirmesi için bünyelerimizin şekere ihtiyacı olduğu gösterilmiştir.

Tabi ki de optimum oranda ve sağlıklı şeker tüketimi önerilmektedir. Bunun için meyve ve sebzelerdeki gibi doğal şekerlerin alınmasını öneren uzmanlara göre fruktoz ve laktoz gibi şekerlerin hücre enerjisi için gerekli olduğunu söylemektedir.

Şekerin faydalarını sıralayacak olursak;

  • Enerji Verir; alınan şeker bünyemizde glikoza çevrilir ve hücrelerimizin gerekli enerjiyi sağlaması için glikoz kullanılır. Ancak fazlaca alınan şeker yağa çevrilerek vücutta depolanır.
  • Kan Basıncını yükseltir; bazen besin değerlerinden yeterince alamayınca kanın basıncı düşer (düşük tansiyon) bu gibi zamanlarda bir adet şeker tüketmeniz kandaki basıncın yükselmesini sağlayacaktır.
  • Yorgunluğa Direnç; şeker içindeki enerjinin yüksek olmasından dolayı çok yorgun olduğumuz zamanlarda bir şeker tüketerek gerekli enerjiyi tekrar bünyemize almış oluruz. Yorucu bir işten sonra eve gelince bir şeker alarak evdeki vaktinizi biraz yükseltebilirsiniz.

  • Ders çalışma motivasyonu; şeker dediğimiz gibi beynin çok ihtiyaç duyduğu bir gereksinimdir ve enerji olarak kullanılır. Fazla abartmamak kaydıyla şeker alarak ders çalışmak verimi yükseltmektedir. Beynin glikoz ihtiyacına yeteri kadar destek verilmeli ancak fazla alınan şeker baş ağrısı gibi olumsuz etkiler de yaratmaktadır.
  • Sabah Direnci: sabah kahvaltıda pekmez gibi doğal tatlandırılmış gıdalar da sabahki uyuşukluk hissini atlatmanızda oldukça etkilidir.
  • Yara İyileştirmesi: son yapılan deneylerde ise yaranın üzerine şeker dökmek yaranın hızla iyileşmesini sağladığını göstermektedir.
  • Mutluluk: şekerin hormonlara da etkisi olduğunu birçok kez duymuşsunuzdur. Yapılan çalışmalar da şeker vücuda girdiğinde mutluluğun arttığı gözlemlenmiştir. Bir nevi antidepresan etki göstermektedir.

 

Yukarıdaki tüm maddelerin ortak noktası ise asla ama asla aşırı derecede şeker tüketilmemesi gerektiğidir. Çünkü her şeyin fazlası zarar tezi şeker kullanımı için de geçerlidir. Tamamen şekerden uzak durulmaması gibi tamamen şekere de gömülmememiz gerekmektedir. Bünyemizin ihtiyaç duyduğu kadarını tüketmemiz en sağlıklısıdır. Zaten vücudumuzun salgıladığı hormonlar ile neye ne zaman ihtiyaç duyduğumuzu bilmekteyiz. Ve insana tokluk hisse geç gelmektedir bunun için biraz alıp beklemek tavsiye edilenin en iyisidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here