Şeker veya sakkaroz; bitkilerin bünyesinde bulunur ancak üretim için iki bitki kullanılır şeker pancarı ve şeker kamışı. Türkiye’ de sadece şeker pancarı üretimi yapılmaktadır.

Yapılan son araştırmalar artık şekerin kötü nam salmış zararlarını bir kenara koymamızı ve şekeri tamamen hayatımızdan çıkartmamamız gerektiğini göstermiştir. Çünkü gerek beyin fonksiyonları gerekse vücudun gerekli enerjik faaliyetlerini yerine getirmesi için bünyelerimizin şekere ihtiyacı olduğu gösterilmiştir.

Tabi ki de optimum oranda ve sağlıklı şeker tüketimi önerilmektedir. Bunun için meyve ve sebzelerdeki gibi doğal şekerlerin alınmasını öneren uzmanlara göre fruktoz ve laktoz gibi şekerlerin hücre enerjisi için gerekli olduğunu söylemektedir.

Şekerin faydalarını sıralayacak olursak;

 

Yukarıdaki tüm maddelerin ortak noktası ise asla ama asla aşırı derecede şeker tüketilmemesi gerektiğidir. Çünkü her şeyin fazlası zarar tezi şeker kullanımı için de geçerlidir. Tamamen şekerden uzak durulmaması gibi tamamen şekere de gömülmememiz gerekmektedir. Bünyemizin ihtiyaç duyduğu kadarını tüketmemiz en sağlıklısıdır. Zaten vücudumuzun salgıladığı hormonlar ile neye ne zaman ihtiyaç duyduğumuzu bilmekteyiz. Ve insana tokluk hisse geç gelmektedir bunun için biraz alıp beklemek tavsiye edilenin en iyisidir.